Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή... Προτεινόμενο

Τρίτη, 25 Δεκέμβριος 2012 16:35
Υλικά: 3κ.σ. βούτυρο , 5κ.σ. μαργαρίνη , 2 κλωνάρια σέλινο , 500γρ. κάστανα , 2 ξερά κρεμμύδια , 200γρ. μοσχαρίσιος κιμάς , 5 κιλά γαλοπούλα μαζί με
το συκώτι της , 2/3 φλιτζανιού ρύζι μακρύκοκκο , ½ κ.γλ. κύμινο , 1-2 γαρύφαλλα , 1 ξυλάκι κανέλας , ½ φλιτζάνι μαύρες σταφίδες , ½ φλιτζάνι ανάλατα αμύγδαλα , αλάτι , μαύρο πιπέρι , ½ φλιτζάνι λευκό κρασί , 500γρ. ανάμικτα λαχανικά ( καρότο , αρακά ) για την γαρνιτούρα.

 

Εκτέλεση: Αρχικά βάλτε τον φούρνο να ζεσταθεί στους 160 βαθμούς και βράστε σε μια κατσαρόλα τα κάστανα , αφού τα έχετε χαράξει στην επίπεδη πλευρά τους και στο τέλος να τα καθαρίσετε προσεκτικά για να μην διαλυθούν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 3κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο... για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί... Προσθέστε το σέλινο και ανακατέψτε με ξύλινη σπάτουλα. Σοτάρετε λίγο ακόμα και μετά προσθέστε τον μοσχαρίσιο κιμά και το συκώτι της γαλοπούλας ψιλοκομμένο. Ανακατέψτε για να ροδίσουν. Μετά προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε πάλι. Μετά ρίξτε 1 φλιτζάνι νερό , τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αφήστε τα 4 λεπτά να μαγειρευτούν... Ρίξτε αμέσως μετά τις σταφίδες , τα κουκουνάρια , τα αμύγδαλα και τα κάστανα ανακατεύοντας τα. Σιγοβράστε το μίγμα σας για 5 λεπτά ακόμη για να απορροφηθούν τα υγρά και μετά απομακρύνετε το τηγάνι για να κρυώσει και στο τέλος βγάλτε το ξυλάκι της κανέλας. Στη συνέχεια αλείψτε την γαλοπούλα με λιωμένο βούτυρο και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Γεμίστε την μετά με λίγη από την γέμιση και ράψτε την. Την υπόλοιπη γέμιση βάλτε την στην κοιλότητα του λαιμού και κλείστε την. Βάλτε την γαλοπούλα σε μεγάλο ρηχό ταψί και ρίξτε λίγο κρασί. Ψήστε την για 3½ ώρες και μην ξεχνάτε να την περιλούζετε με τα υγρά που βγάζει κάθε 15 λεπτά. Βράστε τα λαχανικά για την γαρνιτούρα κι όταν ψηθεί η γαλοπούλα ( να είναι τρυφερή αν την τρυπήσετε με πιρούνι ) βγάλτε τη γέμιση και σερβίρετε την μαζί με τα λαχανικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Δεκέμβριος 2012 16:38
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πατατοσαλάτα Τα μελομακάρονα της Βασιλικής »

Άρθρα & Συμβουλές Διατροφής

  • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ
    Ο επιστήμονας της διατροφής!Ο διαιτολογος και ο διατροφολόγος είναι ένα επάγγελμα υγείας, που απαιτεί βαθιές γνώσεις σχετικά με τα τρόφιμα αυτά καθ' εαυτά, τη διατροφή…
  • ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ...
    ΘΕΡΜΙΔΕΣ  ΚΑΙ  ΔΙΑΙΤΑ... ΘΕΡΜΙΔΕΣ Οι θερμιδες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την διατροφή και εφιάλτης όλων των ανθρώπων που παλεύουν να χάσουν βάρος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μονάδα…
  • ΑΔΥΝΑΤΙΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ
    ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ Νικήστε σήμερα τα παραπανίσια κιλά!Η απωλεια βαρους (αδυνατισμα), αποτελεί κυριολεκτικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι ενδεικτικό ότι στη…

Τελευταίες δημοσιεύσεις στο Forum

Περισσότερα Θέματα »

Blog

free-profile